Húsvét
Húsvétra is hidegtálat, szendvicset és salátát a hidegtálvarázstól
Mit ünnepelünk húsvétkor?
A húsvét a keresztény világ egyik legfontosabb ünnepe, mely alkalommal a hívők Jézus feltámadását ünneplik. A Biblia szerint Jézus megváltotta az emberiség összes bűnét a kereszthalál által, majd a halál felett is győzedelmeskedett a feltámadásával. Ezt ünnepeljük húsvét alkalmával.
A húsvét egy mozgó ünnep, ami annyit tesz, hogy nincs meghatározott dátuma, tehát nem ugyanarra a napra esik minden évben. A húsvét március 22. és április 25. közé eső vasárnap, továbbá a rá következő hétfői nap a húsvéthétfő, ami sok országban hivatalos ünnepnap. Más keresztény ünnepekhez hasonlóan a húsvét időpontja is korábbi ünnepek időpontjához kötődik, hiszen így könnyebb volt az új ünnepeket elfogadtatni a lakossággal.
A húsvét időpontja egybeesett egy fontos zsidó ünneppel, a pészah-hal, ami az egyiptomi fogságból való szabadulást hivatott megünnepelni. Ezen kívül a húsvét egybeesik azokkal a termékenységi ünnepekkel, melyeket a tavaszi napéjegyenlőség idején tartottak. Ezeknek az ősi termékenységi ünnepeknek is az újjászületés – mint a természet újjászületése – volt a fő eleme. A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az „erkölcsös” 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.
A húsvét napját negyvennapos böjt előzi meg, amit a keresztények Jézus sivatagi böjtjének tiszteletére tartanak még ma is. Ennek a negyvennapos böjtnek a végén, húsvét napján van az első nap, amikor a hívő keresztények húst vesznek magukhoz (hús-vét). Ez a hosszú ideig tartó böjt már a VII. században is szokás volt. Rövid ideig – a X. században – még törvény is kötelezte rá a lakosokat.
A hagyományos húsvéti ételeink Sonka, tojás, kalács?
Sok-sok évre visszamenőleg hagyománya van a húsvéti sonkának, és a tojásnak. Régen kiemelt jelentősége volt az ételek megszentelésének. Sokan a sonkán, tojáson és kalácson kívül még a bárányt és a bort is elvitték a templomba megszenteltetni.
Az ételszentelés után az ünnepi asztalra került az áldott étel, amiből az asztal körül mindenki kapott egy darabot.
Napjainkban nem csak a hívő családoknál, de szinte minden asztalon hasonló menü található húsvét alkalmával. A főtt sonka, a csülök, a főtt tojás, a kalács, valamint a zöldfűszeres sajt- vagy tojássaláták. Sárgatúró és hidegkonyhai készítmények pl. francia saláta, stb.
A húsvét mint számos más ünnepünk is a vendégvárásról is szól, ezért igen gyakori, hogy az emberek ilyenkor rokonlátogatóba indulnak, illetve rokonokat fogadnak. A vendégváráshoz húsvét napján nem szokás külön ebédet készíteni, hanem a hagyományos ételek kerülnek az asztalra.
…és ugye a húsvét elképzelhetetlen a finom ételek nélkül, a Hidegtálvarázs.hu-nak pedig erre is van egy-két jó ötlete…
Családi húsvéti összejöveteleire jó szívvel ajánljuk hidegtáljainkat, szendvicseinket, salátáinkat, és frissensült pogácsáinkat, valamint sós apró süteményeinket!
Kérjük válasszon aktuális hidegtál, saláta és szendvics kínálatunkból:
A húsvétra ajánlott hidegtál kínálatunkat itt találja >>
A húsvétra ajánlott szendvics kínálatunkat itt találja >>
A húsvétra ajánlott saláta kínálatunkat itt találja >>