Laktóz és Gluténallergia

Tejcukor érzkenység

Laktózintolerancia

 
 
A laktóz (tejcukor) egy – a természetes táplálékok közül kizárólag a tejben és egyes tejtermékekben előforduló – kettős cukor, amely nem képes közvetlenül felszívódni az emésztés során.

Az emésztetlen tejcukor több kellemetlen tünetet okozhat. Megbonthatja a vízfelszívódás egyensúlyát (ozmotikus hatás), ami hasmenéssel jár. Az érintett úgy érzi, hogy “az étkezés után átszalad rajta az étel”. A bélbaktériumok által bontott laktózból fejlődő gáz felfúvódást, szeleket, görcsöket eredményezhet. Mindezeket émelygés, hányinger, általános rossz közérzet és bőrtünetek kísérhetik. A tünetek a tejcukor tartalmú élelmiszer elfogyasztása után fél-, két óra között jelentkeznek és 24 – 48 óra után következmény nélkül elmúlnak, ha nem követte az említett étkezést újabb tejcukor tartalmú élelmiszer fogyasztása. A vastagbélből felszívódó hidrogén a vérárammal eljuthat a központi idegrendszer területére is, ahol fejfájásos rohamokat okozhat.

Az időben fel nem ismert laktózintolerancia következményeként alultápláltság, súlycsökkenés alakulhat ki. Kisgyermekeknél, 0 – 5 éves életkorban, a növekedés is csökkenhet vagy megállhat.

 
 
 

Lisztérzékenység – cöliákia

 
 
A cöliákia magyarul lisztérzékenység, egy autoimmun betegség, mely esetén fennáll a glutén érzékenység a szervezetben. Pontosabban a glutén egyik összetevője áll a háttérben. Mindennapi táplálékunk a liszt, hiszen ez a kenyér, a tészták alapanyaga. Vannak azonban, akik érzékenyek a gliadinra – a búza, rozs, árpa egyik fehérjéjére, ami a lisztérzékenység, gluténérzékenység oka.

A lisztérzékenység a gliadin által kiváltott intolerancia. A gliadint a glutén érzékeny beteg szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni, vele szemben az immunrendszer ellenanyagokat termel, ami a szervezetben autoimmun folyamatot indít el. A gluténérzékenység életen át tartó megbetegedés, megszüntetése jelenleg nem lehetséges, azonban gluténmentes étrenddel tünetmentesség és egészséges teljes élet érhető el.

Tekintettel arra, hogy hazánkban is egyre több embernél diagnosztizálják ezeket a betegségeket és kezelésük jelenleg csak a laktóz és glutén tartalmú élelmiszerek és ételek teljes elhagyásával oldható meg, ezért (no és a személyes érintettség kapcsán… ) a Hidegtálvarázs.hu külön hidegtál kategóriát hozott létre a laktóz és glutén allergiások számára.

A laktóz és gluténmentes hidegtáljaink elkészítése során, kizárólag prémium minőségű garantáltan laktóz és gluténmentes alapanyagokat használunk.

Akkor is érdemes laktóz és gluténmentes hidegtálat (is) választani ha nagy létszámú társaságra számít és előre nem tudja, hogy lesz-e a társaságban (nagy valószínűséggel igen…) laktóz és/vagy glutén érzékeny.

Ez egy nagy gesztus lehet a laktóz és gluténérzékenyek felé!
Természetesen ezek a tálak is ugyan olyan finomak mint azok amiket nem az ezekben az allergiákban szenvedők számára készítünk. Laikus észre sem veszi a különbséget. Sőt!

 
 

Kérjük válasszon Ön is aktuális laktóz és gluténmentes hidegtáljaink közül >>

 
 

Megtekintések száma 517 (1 ma)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük